Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Αυτονομία και ετερονομία

wiki:Κορνήλιος Καστοριάδης

Εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα διανόησης, πολιτικής και φιλοσοφίας. Σε αντίθεση με το σημερινό πολιτικό σκηνικό, που είναι εντελώς τοξικό και απολίτικο ακθώς, όπως θα διαβάσετε παρακάτω αυτο-ταυτολογείται, και ετερονομεί. Στο πολιτικό αυτό σύστημα η κοινωνία ετεροκαθορίζεται και δεν αυτοπροσδιορίζεται. Μια προσέγγιση που με οδήγησε στο δικό μου έργο - προφανώς δεν κάνω καμία σύγκριση με το τεράστιο μέγεθος του Καστοριάδη - "Δμοκρατία, αυτή η άγνωστη... κρίση"


Αυτονομία και ετερονομία

Μέρος μιας σειράς για τον Ελευθεριακό σοσιαλισμό

Η έννοια της αυτονομίας ήταν κεντρική στα πρώτα του γραπτά,[188] και συνέχισε να επεξεργάζεται την έννοια, τις εφαρμογές και τα όριά της μέχρι τον θάνατό του, κερδίζοντας τον τίτλο του «φιλοσόφου της αυτονομίας». Η ίδια η λέξη είναι ελληνική, όπου το αυτό- σημαίνει «από/για τον εαυτό» και το νόμος σημαίνει «νόμος». Αναφέρεται στην κατάσταση της «αυτο-θέσμισης» μέσω της οποίας κάποιος δημιουργεί τους δικούς του νόμους, είτε ως άτομο είτε ως ολόκληρη κοινωνία. Και ενώ κάθε κοινωνία δημιουργεί τους δικούς της θεσμούς, μόνο τα μέλη των αυτόνομων κοινωνιών έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος και θεωρούν τους εαυτούς τους ως την απόλυτη πηγή δικαιοσύνης.[189] Αντίθετα, τα μέλη των «ετερόνομων κοινωνιών» (ετερο-, «άλλο») αναθέτουν αυτή τη διαδικασία σε μια εξουσία εκτός της κοινωνίας, αποδίδοντας συχνά την πηγή των παραδόσεών τους σε θεϊκές προελεύσεις ή, στη σύγχρονη εποχή, στην «ιστορική αναγκαιότητα».[190] Ο Καστοριάδης εντόπισε στη συνέχεια την ανάγκη των κοινωνιών όχι μόνο να δημιουργούν αλλά και να νομιμοποιούν τους νόμους τους, να εξηγούν, με άλλα λόγια, γιατί οι νόμοι τους είναι δίκαιοι. Οι περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες το έκαναν αυτό μέσω της θρησκείας, ισχυριζόμενες ότι οι νόμοι τους δόθηκαν από τον Θεό ή έναν μυθικό πρόγονο και επομένως πρέπει να είναι αληθινοί.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το σύνολο των πόλεων-κρατών που εξαπλώθηκαν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν ήταν όλες δημοκρατικές, έδειξαν έντονα σημάδια αυτονομίας, και κατά την ακμή της, η κλασική Αθήνα απέκτησε πλήρη επίγνωση του γεγονότος, όπως φαίνεται στον Επιτάφιο του Περικλή, όπου ο Περικλής επαινεί τον αθηναϊκό τρόπο ζωής — εκτιμώντας την ελευθερία πάνω από την απλή ειρήνη και ησυχία.[191] Ο Καστοριάδης θεωρούσε την Αρχαία Ελλάδα, ένα θέμα που τράβηξε όλο και περισσότερο την προσοχή του, όχι ως πρότυπο προς αντιγραφή, αλλά ως ένα πείραμα που θα μπορούσε να εμπνεύσει μια πραγματικά αυτόνομη κοινότητα — μια κοινότητα που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τους νόμους της χωρίς να αναθέτει την πηγή τους σε μια ανώτερη αρχή. Οι Έλληνες διέφεραν από άλλες κοινωνίες επειδή όχι μόνο ξεκίνησαν ως αυτόνομοι, αλλά διατήρησαν αυτό το ιδανικό αμφισβητώντας συνεχώς τους νόμους τους, ενώ τους υπάκουαν στον ίδιο βαθμό (ακόμη και σε σημείο επιβολής θανατικής ποινής), αποδεικνύοντας ότι οι αυτόνομες κοινωνίες μπορούν πράγματι να υπάρχουν.

Όσον αφορά τις σύγχρονες κοινωνίες, ο Καστοριάδης σημειώνει ότι ενώ οι θρησκείες έχουν χάσει μέρος της κανονιστικής τους λειτουργίας, η φύση τους εξακολουθεί να είναι ετερόνομη, μόνο που αυτή τη φορά έχει ορθολογικές προφάσεις. Ο καπιταλισμός νομιμοποιείται μέσω της «λογικής», ισχυριζόμενος ότι «βγάζει λογικό νόημα»,[192] αλλά ο Καστοριάδης παρατήρησε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες είναι τελικά ταυτολογικές, στο ότι μπορούν να νομιμοποιήσουν ένα σύστημα μόνο μέσω των κανόνων που ορίζονται από το ίδιο το σύστημα. Έτσι, όπως ακριβώς η Παλαιά Διαθήκη ισχυριζόταν ότι «Υπάρχει μόνο ένας Θεός, ο Θεός», ο καπιταλισμός ορίζει τη λογική ως τη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας και την ελαχιστοποίηση του κόστους, και στη συνέχεια νομιμοποιείται με βάση την αποτελεσματικότητά του να πληροί αυτά τα κριτήρια. Παραδόξως, αυτός ο ορισμός της λογικής μοιράζεται και από τον Κομμουνισμό, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε φαινομενική αντίθεση, είναι προϊόν του ίδιου φαντασιακού, και χρησιμοποιεί τις ίδιες έννοιες και κατηγορίες για να περιγράψει τον κόσμο, κυρίως με υλικούς όρους και μέσω της διαδικασίας της ανθρώπινης εργασίας.


Το σχέδιο της αυτονομίας

Ο Καστοριάδης βλέπει την πολιτική οργάνωση των αρχαίων ελληνικών πόλεων όχι ως ένα μοντέλο προς μίμηση, αλλά μάλλον ως πηγή έμπνευσης προς μια αυτόνομη κοινωνία. Απορρίπτει επίσης τον όρο «πόλη-κράτος» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αρχαίες ελληνικές πόλεις· γι' αυτόν, η διοίκηση των ελληνικών πόλεων δεν ήταν αυτή ενός Κράτους με τη σύγχρονη έννοια του όρου, καθώς οι ελληνικές πόλεις ήταν αυτοδιοικούμενες. Το ίδιο ισχύει και για τον αποικισμό, καθώς οι γειτονικοί Φοίνικες, οι οποίοι είχαν παρόμοια επέκταση στη Μεσόγειο, ήταν μοναρχικοί μέχρι το τέλος τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής του αποικισμού, ωστόσο, γύρω στην εποχή των επικών ποιημάτων του Ομήρου, οι Έλληνες, αντί να μεταφέρουν το κοινωνικό σύστημα της μητρόπολής τους στην νεοσύστατη αποικία, για πρώτη φορά στην γνωστή ιστορία, νομοθέτησαν εκ νέου από την αρχή. Αυτό που επίσης έκανε τους Έλληνες ξεχωριστούς ήταν το γεγονός ότι, ακολουθώντας τα παραπάνω, διατήρησαν αυτό το σύστημα ως διαρκή αυτονομία, το οποίο οδήγησε στην άμεση δημοκρατία.

Αυτό το φαινόμενο της αυτονομίας είναι και πάλι παρόν στην ανάδυση των κρατών της βόρειας Ιταλίας κατά την Αναγέννηση,[193] ως προϊόν μικρών ανεξάρτητων εμπόρων.

Βλέπει μια ένταση στη σύγχρονη Δύση μεταξύ, αφενός, του σχεδίου της αυτονομίας και του δυναμικού για δημιουργικότητα και, αφετέρου, της συντριπτικής δύναμης του καπιταλισμού. Αυτά χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως το δημιουργικό φαντασιακό και το καπιταλιστικό φαντασιακό:

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας, της ιστορίας με την ευρεία έννοια. Ένας δρόμος φαίνεται ήδη σαφώς χαραγμένος, τουλάχιστον στον γενικό του προσανατολισμό. Αυτός είναι ο δρόμος της απώλειας νοήματος, της επανάληψης κενών μορφών, του κομφορμισμού, της απάθειας, της ανευθυνότητας και του κυνισμού ταυτόχρονα με την αυξανόμενη κυριαρχία του καπιταλιστικού φαντασιακού της απεριόριστης επέκτασης της «ορθολογικής κυριαρχίας», της ψευδολογικής ψευδοκυριαρχίας, μιας απεριόριστης επέκτασης της κατανάλωσης για χάρη της κατανάλωσης, δηλαδή για το τίποτα, και μιας τεχνοεπιστήμης που έχει αυτονομηθεί στην πορεία της και που είναι προφανώς εμπλεκόμενη στην κυριαρχία αυτού του καπιταλιστικού φαντασιακού.

Ο άλλος δρόμος πρέπει να ανοιχτεί: δεν είναι καθόλου χαραγμένος. Μπορεί να ανοιχτεί μόνο μέσω μιας κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης, μιας αναβίωσης του σχεδίου της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή της βούλησης για ελευθερία. Αυτό θα απαιτούσε μια αφύπνιση της φαντασίας και του δημιουργικού φαντασιακού.»[77]

Υποστηρίζει ότι, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι ιδέες για την αυτονομία επανέρχονται στο προσκήνιο: «Αυτή η εξαιρετική αφθονία φτάνει σε ένα είδος κορύφωσης κατά τους δύο αιώνες που εκτείνονται μεταξύ 1750 και 1950. Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο λόγω της πολύ μεγάλης πυκνότητας της πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και λόγω της πολύ ισχυρής ανατρεπτικότητάς της.»[194][195]


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Paranoid, a Chatgpt analysis

 

*Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει μια ανάλυση βασισμένη στις πηγές που βρίσκει βάσει στατιστικής αλλά δεν μπορεί να νιώσει αυτό που βιώνει και εκφράζει ο καλλιτέχνης μπουσικά και στιχουργικά. Δεν θα μπορούσε να γράψει το Paranoid
Lyrics Geezer Butler

Music Iommi, Butler

Black Sabbath – Paranoid
Ελληνική μετάφραση

[Verse 1]
Finished with my woman 'cause she couldn't help me with my mind
Τελείωσα με τη γυναίκα μου γιατί δεν μπορούσε να με βοηθήσει με το μυαλό μου
People think I'm insane because I am frowning all the time
Οι άνθρωποι νομίζουν πως είμαι τρελός επειδή κατσουφιάζω συνεχώς

[Verse 2]
All day long I think of things but nothing seems to satisfy
Όλη μέρα σκέφτομαι πράγματα, αλλά τίποτα δεν με ικανοποιεί
Think I'll lose my mind if I don't find something to pacify
Νομίζω θα χάσω το μυαλό μου αν δεν βρω κάτι να με ηρεμήσει

[Chorus]
Can you help me occupy my brain?
Μπορείς να με βοηθήσεις να απασχολήσω το μυαλό μου;
Oh yeah

[Verse 3]
I need someone to show me the things in life that I can't find
Χρειάζομαι κάποιον να μου δείξει τα πράγματα της ζωής που δεν μπορώ να βρω
I can't see the things that make true happiness, I must be blind
Δεν μπορώ να δω αυτά που φέρνουν την αληθινή ευτυχία, μάλλον είμαι τυφλός

[Verse 4]
Make a joke and I will sigh and you will laugh and I will cry
Πες ένα αστείο κι εγώ θα αναστενάξω, κι εσύ θα γελάσεις κι εγώ θα κλάψω
Happiness I cannot feel and love to me is so unreal
Δεν μπορώ να νιώσω ευτυχία και η αγάπη για μένα είναι τόσο μη πραγματική

[Verse 5]
And so as you hear these words telling you now of my state
Και έτσι, καθώς ακούς αυτά τα λόγια που σου μιλούν για την κατάστασή μου
I tell you to enjoy life, I wish I could but it's too late
Σου λέω να απολαύσεις τη ζωή, μακάρι να μπορούσα κι εγώ, αλλά είναι αργά


1. Ψυχική αστάθεια & κατάθλιψη

Ο αφηγητής δηλώνει από την αρχή ότι δεν μπορεί να ελέγξει το μυαλό του και νιώθει πως οι σκέψεις του τον κατακλύζουν:

"People think I'm insane because I am frowning all the time"
"All day long I think of things but nothing seems to satisfy"

Περιγράφει μια κλασική κατάσταση κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής, στην οποία ο κόσμος τον παρεξηγεί ενώ εκείνος βυθίζεται στην εσωτερική του ανισορροπία. Δεν υπάρχει ικανοποίηση ή ανακούφιση από τις σκέψεις του.


2. Αποξένωση & αδυναμία επικοινωνίας

Το τραγούδι μιλά για απόσταση από τους άλλους και την αίσθηση πως κανείς δεν τον καταλαβαίνει:

"Make a joke and I will sigh and you will laugh and I will cry"

Η αλληλεπίδραση με τους άλλους γίνεται σχεδόν παράλογη· υπάρχει παρανόηση, διαστρέβλωση συναισθημάτων. Αυτό εντείνει την απομόνωση του ατόμου.


3. Αναζήτηση νόηματος & απελπισία

Ο αφηγητής ψάχνει απεγνωσμένα κάποιο νόημα:

"I need someone to show me the things in life that I can't find"

Αυτό παραπέμπει στην υπαρξιακή αγωνία, στην πάλη να βρει κάποιος τι αξίζει, τι τον κάνει ευτυχισμένο. Όμως ο ίδιος νιώθει «τυφλός» απέναντι σε τέτοια νοήματα.


4. Μη πραγματική αγάπη & ανικανότητα για σύνδεση

Η αγάπη, που συνήθως παρουσιάζεται ως λύτρωση, εδώ αποδομείται:

"Happiness I cannot feel and love to me is so unreal"

Για τον αφηγητή, η αγάπη είναι ψεύτικη ή άπιαστη, κάτι που δεν τον αφορά πλέον. Δηλώνει μια υπαρξιακή αποστροφή απέναντι στο πιο θετικό ανθρώπινο συναίσθημα.


5. Ειρωνεία και τραγική επίγνωση

Το τραγούδι τελειώνει με μια τραγική προτροπή:

"I tell you to enjoy life, I wish I could but it's too late"

Αυτός ο στίχος αποκαλύπτει μια ειρωνεία: ο ήρωας έχει φτάσει σε σημείο μηδέν και μιλά από το «τέλος», σαν να προειδοποιεί. Πρόκειται για μια σχεδόν φιλοσοφική διαθήκη, με επίγνωση του τέλους και απόλυτη απελπισία.


📌 Συμπεράσματα

Το "Paranoid" δεν είναι απλώς μια ροκ κραυγή. Είναι ένα σκοτεινό πορτρέτο της εσωτερικής αποσύνθεσης ενός ανθρώπου που νιώθει αποκομμένος, χαμένος και παγιδευμένος στο ίδιο του το μυαλό. Παρά το δυνατό του ρυθμό, η θεματική του είναι βαθιά υπαρξιακή και τραγική. Ίσως για αυτό και παραμένει διαχρονικό.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Αν περπατά σαν πιγκουίνος, αν μοιάζει με πιγκουίνο είναι πιγκουίνος. If it walks like a penguin and looks like a penguin, it's a penguin.

 




Ο Θουκυδίδης λέει, ο δυνατός θα προχωρήσει μέχρι εκεί που του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος έως εκεί που του επιβάλλει η αδυναμία του. Συνεχίζει την ηθική της εποχής του με τον περίφημο διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μήλιων όπου οι Μήλιοι θέλουν να μείνουν ουδέτεροι αλλά οι Αθηναίοι απαντούν ότι αυτό τους προσβάλλει διότι αν τους πολεμούσαν θα τους έδιναν αξία ενώ τώρα τους περιφρονουν. Τελειώνουν δε με τη φράση «Έτσι τα βρήκαμε και έτσι θα μείνουν τα πράγματα. Ο δυνατός θα επιβάλλει αυτό που του λέει η φύση του όπως το λιοντάρι στην αντιλόπη». Η Μήλος εξαπανδρίστηκε από τους Αθηναίους, που στο μεταξύ είχαν χτίσει τον Παρθενώνα(!)

Βέβαια στον Ευριπίδη που έζησε τον πελοποννησιακό πόλεμο αναφέρει στο έργο του το πόσο επαίσχυντος είναι ο πόλεμος αφού οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους ενώ πρέπει να γίνεται το αντίθετο, όπως είναι το φυσικό.

Ο πόλεμος είναι επαίσχυντος, όπως και να το δει κανείς, αφού ο άνθρωπος μπαίνει σε μια διαδικασία που θα κάνει τα πάντα να κερδίσει για να υποστηρίξει την ίδια την επιβίωσή του, θα αποκτηνωθεί.

Υπάρχει κατά καιρούς ένας υφέρπον ρομαντισμός για τον «καθαρό» πόλεμο, τον ιπποτισμό και τη δόξα που κερδίζεται αλλά είναι απατηλές, παραπλανητικές δοηασίες . Έγινε προσπάθεια να μπουν κάποιοι κανόνες στις πολεμικές συγκρούσεις ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες και οι βαρβαρότητες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αλλά ο δεύτερος που ακολούθησε λίγο μετά, και όσοι άλλοι πιο σύγχρονοι, δεν τους τήρησαν.

Η κατάσταση, δυστυχώς για το είδος μας μπορεί να εκτραχυνθεί πέρα από τα όρια των «κανόνων» του πολέμου. Τότε που υπερισχύει ο εθνικισμός και ο ρατσισμός. Όταν θεωρείς ότι για κάποιο περίεργο λόγο, και από τύχη, το να γεννηθείς σε ένα συγκεκριμένο μέρος και όχι λίγο παραδίπλα, σε κάνει ξεχωριστό, ή κάνει τους άλλους υποδεέστερους σε σχέση με σένα.

Οι Ευρωπαίοι με τις αποικίες τους και τον τρόπο που φερόταν στους αποικισμένους λαούς. Ο Λεοπόλδος του Βελγίου, ας πούμε και ο ακρωτηριασμός χιλιάδων κατοίκων του Κογκό που δεν μάζευαν αρκετό κακάο.

Ο αφανισμός των Αζτέκων και των Ινδιάνων της Αμερικάνικης ηπείρου από Ισπανούς και λοιπούς Ευρωπαίους.

Τα σκλαβοπάζαρα των δούλων στην Αμερική με εμπόρους τους Ολλανδούς και δουλοκτήτες τους Αμερικανούς. Ο ρατσισμός στην Αμερική που ακόμη υπάρχει διάχυτος σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Ο τρόπος που οι Ιάπωνες πραγματοποίησαν την σφαγή της Ναντσίν το 1937. Έξι εβδομάδες, σφαγών, εκτελέσεων και βιασμών 200.000-300.000 ανθρώπων

Ο τρόπος που ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, δηλώνοντας ότι δεν καλύπτεται από τη συνθήκη της Γενεύης γιατί έχουν να κάνουν με ιδεολογικό πόλεμο και υποδεέστερο λαό, τους Σλάβους. Και αργότερα, το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, που θεωρούσε τους Αφρικανούς υπανθρώπους.

Και βέβαια το Ολοκαύτωμα (μεταξύ των ολοκαυτωμάτων των Ινδιάνων, των Αφρικανών και πόσων ακόμη) όπου 6.000.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν μόνο γιατί ήταν Εβραίοι ή είχαν εβραϊκές ρίζες. Μαζί τους Σλάβοι, κομμουνιστές, Ρομά, ομοφυλόφιλοι, ψυχικά πάσχοντες και ό,τι άλλο έβλεπε αφ’ υψηλού η άρια, η «υπέρτερη» φυλή.

Το όνειδος είναι ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν έγινε σε πεδία μάχης αλλά από ένα συντεταγμένο κράτος που είχε μεταβληθεί σε πολεμική μηχανή ενάντια σε μια κοινωνική, άοπλη, ασύντακτη ομάδα. Από ένα λαό που είχε ασπαστεί την ιδέα της ανωτερότητάς του – με συστηματική και έντονη προσπάθεια από το ναζιστικό κράτος, από τη στιγμή που κατέλαβε την εξουσία – και που ο λαός αυτός στην πλειονότητά του ενεργά συμμετείχε στην σφαγή αθώων ανθρώπων (Εβραίων) ή απλώς αδιαφόρησε.

Το ναζιστικό καθεστώς δημιούργησε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι έχαναν την ανθρωπιά τους και αποκτηνωνόταν. Παράδειγμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους σοβιετικούς στρατιώτες αιχμάλωτους πολέμου όπου οι Γερμανοί τους άφηναν νηστικούς μέχρι που ο λιμός να τους αφανίσει ή να τους κάνει κανίβαλους.

Και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου των Εβραίων τα πράγματα ήταν το ίδιο απάνθρωπα. Οι Εβραίοι έπρεπε να υπομείνουν την σκληρή, βίαιη, ωμή μοίρα που τους επέβαλαν οι κυρίαρχοι μέχρι να αφανιστούν με βιομηχανικό τρόπο και «Γερμανική ακρίβεια» στους θαλάμους αερίων. Και να σωρευτούν μετά τα χρυσά δόντια τους, τα ρούχα τους τα μαλλιά τους για χρήση από τους Ναζί.

Από τη δική μου οπτική, και μελετώντας όσο μπορώ την ιστορία, βλέπω ότι κτήνη δεν ήταν τα θύματα, όσο και να προσπαθούσαν να τους βλέπουν έτσι οι κατά καιρούς ισχυροί ρατσιστές. Κτήνη είναι οι ρατσιστές που στερούν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τους συνανθρώπους τους.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Σε ένα θέμα ταμπού για πολλούς. Στο Ισραήλ και όσα διαπράττει στους Παλαιστίνιους. Προσωπικά θεωρώ σοκαριστικό αυτό που διαπράττουν οι απόγονοι των θυμάτων της κτηνωδίας του ρατσισμού, του ισχυρού, των ναζί, στους αδύναμους. Δεν μπορώ να βρω καμιά διαφορά σε αυτά που περιέγραψα πιο πάνω, με αυτά που διαπράττει το κράτος τους Ισραήλ με τη στήριξη πλειοψηφίας του λαού του. Όταν κάποτε ήσουν εσύ το θύμα μιας τέτοιας κτηνωδίας, ηθικά, θα έπρεπε να είσαι ο πρώτος που να είσαι εναντίον του πολέμου και της επιβολής αδικίας λόγω ισχύος. Όμως ο Θουκυδίδης, που περιέγραψε την ηθική πλευρά του πολέμου, δηλώνει ξεκάθαρα πως όσο περισσότερο είσαι εκτεθειμένος στον πόλεμο τόσο πιο πολύ εξαχρειώνεσαι. Οι πολίτες του Ισραήλ εκτίθενται στον πόλεμο εδώ και πολλές γενιές και νομίζω ότι αυτό δεν γίνεται για λόγους άμυνας πια.

Η πιο δημοφιλής επωδός σε όποιον φέρει αντίθετη προς της πράξεις του Ισραήλ άποψη είναι ότι είναι «αντισημίτης», άρα ναζί με μία έννοια. Πρόκειται για ένα παραπλανητικό επικίνδυνα πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα για την συγκεκριμένη κατάσταση. Δεν κρίνεται κάποιος από το τι έτυχε να γεννηθεί ή τι θέλει να είναι αλλά από το τι κάνει. Αν ένας Εβραίος δολοφονήσει έναν άνθρωπο δεν θα πρέπει να συλληφθεί, δικαστεί και τιμωρηθεί αν κηρυχθεί ένοχος, επειδή είναι Εβραίος;

Αν το κράτος του Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία δεν θα το πούμε γιατί είναι Εβραϊκό κράτος; Δεν με ενδιαφέρει αν είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Αγγλία, η Τουρκία ή η Ελλάδα. Αν είσαι κράτος απαρτχάιντ, ρατσιστικό, κτηνώδες και καταπιέζεις κοινωνικές ομάδες λόγω του ότι είναι διαφορετικοί από σένα. Αν χρησιμοποιείς την υπέρτερη ισχύ σου για να αφανίσεις, χρησιμοποιείς το λιμό ως όπλο – πόσο πιο απάνθρωπο πια;- καταστρέφεις υποδομές αναδομές, κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και στοχοποιείς, ακρωτηριάζεις, δολοφονείς κατά χιλιάδες, αδιάκριτα άνδρες, γυναίκες, παιδιά, τότε ναι προκαλείς γενοκτονία. Τότε ναι, είσαι κράτος απαρτχάιντ, τότε ναι πρέπει η διεθνής κοινότητα να επιφέρει παύση της κτηνωδίας, ισορροπία και να επιβάλλει δίκιο και δίκαιο. Στους εγκληματίες που οδηγούν τη σφαγή τιμωρία και στους αδικημένους, επιτέλους, δικαιοσύνη.

Δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι αλλά με το τι κάνεις. Και αυτό που κάνεις, όντας ο ισχυρότερος στην περιοχή, με την υποστήριξη της μεγαλύτερης δύναμης στον πλανήτη και την ανοχή του «πολιτισμένου» κόσμου (που έχει επιφέρει αρκετά ολοκαυτώματα έως τώρα) είναι να αφήνεις πίσω σου δυστυχία, θάνατο, αίμα και ατελείωτα πτώματα αθώων.

Το διεθνές δίκαιο ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους εδώ και σχεδόν ογδόντα χρόνια. Ο Ο.Η.Ε. έχει τα ψηφίσματα που αν εφαρμοστούν λύνουν την κατάσταση. Το Διεθνές δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη κηρύξει εγκληματία πολέμου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όχι γιατί είναι Εβραίος αλλά γιατί είναι εγκληματίας πολέμου. Όμως αν δεν στηρίξουν οι ισχυροί του πλανήτη τους διεθνείς οργανισμούς ο διεθνής νόμος είναι κενό γράμμα

Ακόμα και οι λαοί και οι άνθρωποι ως πρόσωπα έχουν στρεβλές θέσεις σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε «ανθρώπινες αξίες», ανθρωπιά. Αυτό που περιγράφει το πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του Ο.ΗΕ.

«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948, είναι ένα διεθνές έγγραφο που ορίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους. Περιέχει 30 άρθρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, από την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης μέχρι το δικαίωμα σε εργασία και εκπαίδευση. Η Διακήρυξη βασίζεται στην αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα.»

Ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο, ηλικία, εθνικότητα, ή οποιαδήποτε άλλη διαφορά. Είναι τόσο απλό ώστε να δημιουργήσεις έναν αληθινά πανανθρώπινο κόσμο.

Δυστυχώς το φυλετικό ένστικτό – όχι με την σημερινή έννοια της φυλής – αλλά με την αρχέγονη έννοια της. Αυτή που θέλει μια μικρή ομάδα να μένει στη σπηλιά της και κάθε άλλος να είναι ξένος και εχθρός. Αυτή η οπτική δεν έχει απαλειφθεί από την ενστικτώδη-ζωώδη συμπεριφορά μας.

Δεν έχουμε εξελιχθεί νοητικά, όσο έχουμε τεχνολογικά και γνωσιακά, και αυτό μας κάνει επικίνδυνους για το είδος μας το ίδιο. Εμπλέκεται και υποδαυλίζει η θρησκεία και η «απόλυτη αλήθεια» που κουβαλά, για όσους πιστεύουν ότι φέρει τέτοια. Εμπλέκεται το σύστημα που σε εκπαιδεύει και στηρίζει τον ανταγωνισμό από πολιτισμούς, κόσμους (δυτικό ανατολικό, πρώτο-τρίτο) χώρες έως άτομα. Όλοι εναντίον όλων και όποιος επιβιώσει.

Οι ισχυροί συνεχίζουν να επιβάλλουν την ισχύ τους ωμά πάνω στους αδύνατους. Και όσο πιο ισχυροί νιώθουν τόσο πιο ωμή είναι η βία και η ακρότητά τους.

Με οφθαλμό αντί οφθαλμού θα μείνουμε όλοι τυφλοί. 

---------------------------

Thucydides says: the strong will advance as far as their strength allows, and the weak as far as their weakness compels them. He continues the ethics of his time with the famous dialogue between the Athenians and the Melians, in which the Melians wish to remain neutral, but the Athenians respond that such a stance insults them—because if the Melians fought, they would at least confer some value, but as things stand, they are merely despised. The dialogue ends with the line: “This is how we found things, and this is how they will remain. The strong will impose their will, as nature dictates, like the lion to the antelope.” Melos was subsequently depopulated by the Athenians, who, in the meantime, had built the Parthenon(!).

Of course, Euripides, who lived through the Peloponnesian War, mentions in his plays how shameful war is, since it leads to parents burying their children instead of the other way around, as is natural.

War is shameful, however one looks at it, since it thrusts humans into a process where they will do whatever it takes to survive, and in doing so, they become dehumanized.

There is, from time to time, a latent romanticism about the idea of the “pure” war, the chivalry and glory it supposedly brings, but these are deceptive, misleading notions. Efforts were made to set rules in warfare to avoid atrocities and barbarity, especially after the First World War. But the Second World War that followed soon after, and many others since, did not respect them.

The situation, unfortunately for our species, can become so brutal as to surpass even the so-called “rules” of war. This is when nationalism and racism prevail—when people believe, for some arbitrary reason and by mere accident of birth, that being born in one place and not just a little further away makes them special, or makes others inferior to them.

The Europeans and their colonies, and the way they treated colonized peoples. King Leopold of Belgium, for example, and the mutilation of thousands of Congolese who didn’t gather enough cocoa.

The extermination of the Aztecs and the Indigenous peoples of the American continent by the Spanish and other Europeans.

The slave markets in America, with Dutch traders and American slaveholders. The racism in America, still pervasive in large parts of society.

The way the Japanese carried out the Nanking Massacre in 1937—six weeks of slaughter, executions, and the rape of 200,000-300,000 people.

The way Hitler declared war on the Soviet Union, claiming the Geneva Convention didn’t apply because it was an ideological war against an “inferior” people, the Slavs. And later, apartheid in South Africa, which deemed Africans to be subhuman.

And of course, the Holocaust (among the many holocausts—of Indigenous peoples, of Africans, and so many others), in which six million Jews were murdered simply for being Jewish or having Jewish ancestry. Alongside them, Slavs, communists, Roma, homosexuals, the mentally ill, and anyone else deemed lesser by the so-called “Aryan” superior race.

The disgrace is that the Jewish Holocaust did not happen on battlefields but was perpetrated by an organized state that had turned into a war machine against a defenseless, disarmed, disorganized group of civilians. A people who had embraced the idea of their own superiority—pushed systematically and forcefully by the Nazi state once it took power—and who, in their majority, either actively participated in the slaughter of innocents (Jews) or simply looked away.

The Nazi regime created situations where people lost their humanity and became monstrous. For example, in the POW camps for Soviet soldiers, where Germans starved them until famine killed them or turned them to cannibalism.

In the concentration and death camps for Jews, conditions were equally inhumane. Jews had to endure the brutal, violent fate imposed by their oppressors until they were wiped out in an industrial fashion, with “German precision” in the gas chambers. Their gold teeth, clothing, hair were collected for Nazi use.

From my perspective, and studying history as much as I can, I see that the victims were never the monsters, no matter how hard the powerful racists of the time tried to depict them as such. The true monsters are the racists who strip fellow humans of their humanity.

And now we come to the present. To a topic that is taboo for many: Israel and what it does to the Palestinians. Personally, I find it shocking to see the descendants of those who once suffered the brutality of racism, the might of the Nazis, now committing the same brutality against the powerless. I cannot see any difference between what I described above and what the Israeli state, with the support of the majority of its people, is doing today. If you were once the victim of such monstrous acts, morally, you should be the first to stand against war and the imposition of injustice by force. But Thucydides, who so clearly described the moral aspect of war, says that the more you are exposed to war, the more debased you become. Israeli citizens have been exposed to war for many generations now, and I don’t think it’s about defense anymore.

The most popular refrain for anyone who opposes the actions of Israel is that they are “antisemitic,” equating them with Nazis in a way. But this is a misleading, dangerously overused argument in this specific context. People are not judged by what they happened to be born as or what they wish to identify as, but by what they do. If a Jew kills someone, shouldn’t he be arrested, tried, and punished if found guilty, despite being Jewish?

If the state of Israel is committing genocide, should we not call it that just because it’s a Jewish state? I don’t care if it’s America, Germany, England, Turkey, or Greece—if a state practices apartheid, racism, brutal oppression of social groups just because they are different, if it uses its superior power to destroy—starving civilians as a weapon (could anything be more inhuman?), destroying infrastructure, homes, schools, hospitals, and targeting, mutilating, killing thousands of men, women, children indiscriminately—then yes, that is genocide. Then yes, that is an apartheid state, and then yes, the international community must halt this brutality, restore balance, and impose justice. The criminals driving the slaughter must face punishment, and the oppressed must finally see justice.

It has nothing to do with who you are, but with what you do. And what you do, as the strongest in the region, with the support of the most powerful nation on the planet and the tolerance of the “civilized” world (which has already produced its share of holocausts), is to leave behind you nothing but misery, death, blood, and endless corpses of innocents.

International law is clear about what has been happening in Gaza and to the Palestinians for nearly eighty years. The UN has passed resolutions that, if implemented, would resolve the situation. The International Criminal Court in The Hague has already declared the Israeli prime minister a war criminal—not because he is Jewish, but because he is a war criminal. But unless the world’s powerful back the international bodies, international law remains an empty promise.

Even peoples and individuals, as persons, have warped positions when it comes to what we call “human values,” humanity itself. As stated in the first article of the founding declaration of the UN:

“The Universal Declaration of Human Rights, adopted by the UN on December 10, 1948, is an international document that sets out the fundamental human rights and freedoms for all. It contains 30 articles covering a wide range of rights, from freedom of thought and expression to the right to work and education. The Declaration is based on the principle that all human beings are born free and equal in dignity and rights.”

It applies to everyone, regardless of race, religion, gender, age, nationality, or any other difference. It is that simple to create a truly human world.

Sadly, the tribal instinct—no longer in the modern sense of race, but in the primal sense—persists. The instinct that makes a small group cling to its cave and see everyone else as a stranger, an enemy. This perspective has not been eliminated from our instinctive-animal behavior.

We have not evolved mentally as we have technologically and in terms of knowledge, and that makes us dangerous to our own species. Religion and the “absolute truths” it carries for those who believe in them add fuel to the fire. The system that educates us fosters competition: between cultures, worlds (West and East, first and third), countries, and even individuals. Everyone against everyone, and let whoever survives prevail.

The strong continue to impose their strength rawly on the weak. And the stronger they feel, the more raw and extreme their violence and brutality become.

With an eye for an eye, we will all end up blind.